Het Schoenenkwartier is 1e en 2e kerstdag gesloten

Foto: Pulles&Pulles / Arlette van Eck
Afgelopen woensdag is het Schoenenkwartier uitgeroepen tot publiek gebouw van het jaar 2022.

Afgelopen woensdag is het Schoenenkwartier uitgeroepen tot publiek gebouw van het jaar 2022. Het liet hierbij een vijftal andere bijzondere projecten, zoals het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam en de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer, achter zich. De architecten van ons prachtige pand, Civic Architects, namen de prijs in Rotterdam in ontvangst tijdens de feestelijke uitreiking van de Architectenweb Awards 2022.

De jury heeft de verschillende inzendingen beoordeeld op maatschappelijke relevantie, vakmanschap en mate van innovatie. De jury roemde de dialoog met het gebouwencomplex van Kropholler, de jaren ’80 kantoorvleugel en de nieuwbouw. Vanwege duurzaamheid en kostenbeheersing is bij de renovatie en verbouwing besloten om de kantoorvleugel casco te hergebruiken. De buitenruimte tussen het voormalige kantoor en het voorliggende Kropholler-deel is overdekt tot een hoge en lichte binnenruimte. Vanaf het Raadhuisplein is deze overdekking nog net zichtbaar, maar het detoneert niet met de omliggende monumentale architectuur van Kropholler.

Daarnaast is er gebruikt gemaakt van innovatieve materialen. Zo is de ontvangstbalie gemaakt van kalkhennep, een traditionele techniek die ook werd toegepast bij vakwerkhuizen. De winkel en het horecagedeelte worden opgesierd door een experimentele keramische tegelwand met gerecycled glazuur van Cor Unum. Bij dergelijke details en materiaalgebruik zijn de principes en detail van Kropholler altijd leidend geweest.

Het statement van de grote cirkels die uit de betonnen binnenbladen van het voormalige kantoor zijn gezaagd, oogstte eveneens veel lof. Het resultaat is een gebouw met een geheel eigen karakter. Het meest bijzondere commentaar van de vakjury was echter dat het gebouw gewaardeerd en gedragen wordt door het publiek.