Het Schoenenkwartier is 1e en 2e kerstdag gesloten

De materialenkast is voor iedereen toegankelijk

De materialenkast is voor iedereen toegankelijk: bezoekers, scholieren, studenten, kunstenaars, bedrijven, ontwerpers. Alle materialen kunnen uit de kast genomen en bestudeerd worden, niet alleen met de ogen, maar ook met de handen.

U kunt in de kast verdieping vinden op het verhaal dat u in de expositie heeft gezien. Want niet alles is zo maar te vertellen. Doordat alles mag worden aangeraakt, is de kast voor kinderen een belevenis op zich. Ze voelen aan een echte haai of, misschien met enige terughoudendheid, aan een koeienmaag. Bij de materialenkast vinden kinderen Zoek- en Ontdekkaarten. Met deze kaarten ontdekken kinderen de materialenkast en gaat de ontdekkingsreis verder in het museum.                                

Studenten van het mbo en hbo kunnen onderzoek doen naar materialen. Kunstenaars kunnen zich verdiepen in de oude maakwijzen van schoenen en deze technieken op een andere manier gebruiken in hun werk.

DE KAST BESTAAT UIT DRIE THEMA’S

MATERIALEN ONTWIKKELEN

Diverse soorten leer zoals runds-, kalfs- en geitenleer. Maar ook dieren waaraan je niet meteen denkt bij leer. Een paddenvelletje, kippenpootje, zalm of haai. Ook de alternatieven voor leer hebben hun plaats, zoals biobased materialen, kunststoffen en textiel.

MATERIALEN BEWERKEN

Het deel materialen bewerken toont diverse afwerkingsmogelijkheden van leer. Dit zijn allerlei bijzondere afwerkingen om het gelooide leer een andere uitstraling te geven. Hierbij valt te denken aan laksoorten, printen en borduren.

MATERIALEN VERWERKEN

Dit zijn allerlei materialen verwerkt tot schoenonderdelen, zoals hakken, zolen en schachtonderdelen. Ook zijn hier doorsnedes van schoenen met een historische maakwijze te zien.