Het Schoenenkwartier is 1e en 2e kerstdag gesloten

“SAVE” by Gert van Gastel
“SAVE” by Gert van Gastel

De aarde warmt op en daarvan zien we steeds vaker de gevolgen voor mens en natuur. Wereldwijd kampt men met extreem droge of juist extreem natte periodes, met overstromingen en bosbranden als gevolg. Landbouwgrond droogt uit of wordt geteisterd door insectenplagen.

Overbevolking zorgt voor pandemieën en uiteindelijk ook voor oversterfte. Vervuiling en opwarming van het zeewater veroorzaakt plastic soup en het afsterven van koraalriffen. In deze apocalyptische wereld zoekt de mens naar oplossingen om de schade te beperken; windmolens en zonnepanelen voor schonere energie, het beschermen van walvissen en het planten van bomen om CO2 te compenseren. Al deze elementen weet Gert te verbeelden in haar bijzondere schoencollectie die oproept tot het redden van de wereld. SAVE!

Gert van Gastel voltooide in de zomer van 2020 haar specialisatiejaar van de opleiding schoenontwerpen bij de d’Academie Beeld, Sint Niklaas in België. Het jaar stond in het teken van de Covid pandemie en als gevolg van de corona maatregelen kon de geplande eindshow van de academie niet doorgaan. Na ruim twee jaar wordt haar collectie dan nu ook voor het eerst publiekelijk getoond.

13 december 2022 t/m 26 februari 2023

In 27 stappen wordt je meegenomen in de vervaardiging van een paar schoenen vanaf het looiproces.

De semi-permanente expositie Hoe Het Gemaakt Wordt biedt een boeiend inkijkje in de wereld van de leder- en schoenproductie Toen, Nu en Later. In 27 stappen wordt de bezoeker meegenomen in de vervaardiging van een paar schoenen vanaf het looiproces.