Het Schoenenkwartier is 1e en 2e kerstdag gesloten

Foto: Pulles&Pulles | Jeroen Pulles

Museum Schoenenkwartier Waalwijk bezoeken

Als podium, werkplaats, studiecentrum en laboratorium verbinden we het rijke verleden van de leder- en schoenindustrie aan de toekomst.  Hiermee bekleden we een bijzondere positie in het culturele landschap, in hartje Waalwijk. Gevestigd in een monumentaal pand van Alexander Kropholler, toegankelijk voor mindervaliden en in 2022 uitgeroepen tot Publiek Gebouw van het Jaar. We verbinden erfgoed en techniek met mode, design en innovatie. Daar horen rondleidingen, vergader- en lezingmogelijkheden en ook workshops bij. Deze zijn laagdrempelig en worden onder deskundige begeleiding aangeboden.

  1. Inspireert, verbaast en informeert jong én oud
  2. In monumentaal pand in centrum Waalwijk
  3. Museum, werkplaats, kennis- & maaklab, onderzoeksbibliotheek, studiecentrum en podium in één
  4. Leer alles over Waalwijk als leer- en schoenenhoofdstad van Nederland
  5. Verbindt verleden met duurzame toekomst

Doen

In ons gebouwenensemble vind je zo’n 13.000 schoenen, diverse vaste en tijdelijke tentoonstellingen, een kenniscentrum met onderzoeksbibliotheek, workshopruimte en auditorium, een museumcafé en laboratoria voor ontwerp en prototyping. Bewonder de museale collectie en struin door de verschillende ruimtes, waar zowel geïnteresseerd publiek én professionals hun eigen weg en tempo doorheen bepalen.

Speciaal voor alle leeftijden

Schoenen zijn onderdeel van eenieders identiteit. Voor jong en oud, en voor arm en rijk. Naast kijken en leren gaat het bij ons daarom ook om meedoen en bewustwording. De klassieke schoenen- en leerindustrie was erg vervuilend. Mede daardoor zijn in het café en de museumwinkel innovatieve, duurzame materialen toegepast. Dit vergroot onze aantrekkingskracht voor jongeren.
Schoenenkwartier
4.5
Gebaseerd op 102 beoordelingen
powered by Google
Wies De GrootWies De Groot
14:58 21 Oct 22
Mooi museum over het ontstaan van de schoenenindustrie in de Langstraat.Mooie collectie schoenen, laarzen van oa Elvis ABBA, Elton John en rappers die ik niet ken en natuurlijk Jan Jansen. En luitjes let op; schoenen van Ruben Wamshuis, van touw, veters en sisal oftewel Back to Basic!!!
Els Duijkers-EmmenEls Duijkers-Emmen
08:39 28 Aug 22
Wat een prachtig museum. Fantastisch opgezet en geweldige uitleg van het proces leerlooien tot aan het uiteindelijke schoeisel. Heden en verleden in allerlei maten en kleuren. Een aanrader!
Johan VermuntJohan Vermunt
16:28 04 Aug 22
Leuk schoenen museum.Zien hoe schoenen vroeger en nu gemaakt worden van leer tot schoen.Van veel beroemdheden.Je kunt je hier zeker twee uur vermaken.
Roxanne van de ZandenRoxanne van de Zanden
14:56 29 Jul 22
Wauw, wat is dit museum prachtig geworden! Ook veel interactieve elementen, leuk voor jong en oud 🤗✨
Als je van schoenen houdt is dit een must see museum.Je ziet vanaf het begin hoe ze leer wordt gemaakt.Ook de schoenhistorie in deze regio wordt belicht.Het museum is interactief. Er worden workshops gehouden.Het museum ligt in het centrum van Waalwijk dus na je bezoek kun je lekker een terrasje pakken of wat winkelen.
js_loader

Sneakers customizen, of toch een lederen armbandje?

Het Schoenenkwartier organiseert laagdrempelige workshops op het gebied van leer en schoenen. Deelnemers vinden het erg tof om onder deskundige begeleiding hun eigen tas of sneakers te maken, sneakers te customizen, of een lederen bloem, choker of armbandje te maken. Een bezoek aan dit innovatieve museum is al indrukwekkend; zo’n workshop maakt het onvergetelijk!