Het Schoenenkwartier is 1e en 2e kerstdag gesloten

De Maaklabs laten alle functies van het Schoenenkwartier samenkomen: podium, werkplaats, studiecentrum én laboratorium.

Een beleving voor de museumbezoeker, een uitdagende en prikkelende omgeving in de overtreffende trap voor makers, ontwerpers en begeleiders. Hier kunnen publiek, studenten, ontwerpers en het bedrijfsleven (samen) werken, kennis opdoen, onderzoeken en vooral: maken. Traditioneel of experimenteel, met bekende en onbekende materialen. Een professionele werkplaats voorzien van apparatuur, materialen, kennis en vakkundige begeleiding. De maaklabs zijn ingesteld op maat gemaakte projecten. Juist de menselijke maat maakt dat een maker bewuste keuzes maakt op het gebied van techniek, esthetiek en duurzaamheid. Onderzoek en experiment worden aangewakkerd.

De Maaklabs zijn ingedeeld in 4 onderdelen. Voor professionals, een publieksprogramma, een educatieprogramma en het gastlab. Zo wil het Schoenenkwartier iedere bezoeker betrekken bij haar filosofie.

Voor de professional

Eenzelfde idee van ontmoeting en verbinding geldt voor de inrichting van onze labs. De machines staan zeker niet alleen voor de ‘bekende’ manier van produceren. We gebruiken ze voor het uitvoeren van nieuwe ideeën, voor experimenten met materialen en producten.

ONDER PROFESSIONALS VERSTAAN WE:

– (Schoenen)ontwerpers, kunstenaars & (interieur)architecten.

– Afstudeerders & recente alumni van maak-opleidingen (kunst & design academies, maar ook vakopleidingen zoals bijv. DHTA, St Lucas of HMC.)

– Bedrijfsleven & industrie

Voor onderzoek en ontwikkeling

Ontdekken, experimenteren en maken. De Maaklabs zijn bij uitstek de plek om een machine, techniek, materiaal of beeldreferentie te onderzoeken. Met de focus op het proces: het onderzoek als eindproduct. Maar ook de productontwikkeling voor een idee van eindproduct is in de Maaklabs op de juiste plek. Testen, prototyping, finetuning: de omgeving van de Maaklabs daagt uit. Professionals kunnen een aanvraag indienden voor de productontwikkeling aan de hand van eigen tekeningen of eerder uitgevoerd onderzoek.

Voor designprojecten

In samenwerking met vakopleidingen zijn de Maaklabs podium voor designprojecten onder leiding van experts. De uitgenodigde experts hebben een uitzonderlijke kennis van technieken of materialen. Deze projecten duren een hele dag of meerdere dagen en zijn een opstapje om zelf aan de slag te kunnen met de technieken. Het aanleren van de techniek staat centraal, maar ook de herkomst en het gebruik ervan krijgt aandacht. Een basiskennis van leerbewerking of schoenmaken is meestal gewenst, maar niet per se noodzakelijk.

Voor het publiek

Bezoekers beleven het creatieve proces en ontmoeten de makers. Traditie en toekomst komen inzichtelijk langs en vragen worden beantwoord. De beleving krijgt een extra dimensie tijdens workshops. Hier kruipen enthousiastelingen, hobbyisten, studenten zelf in de huid van de maker en ontdekken zij technieken en materialen. Ook professionals zijn hartelijk welkom aan te sluiten, maar het niveau is voor iedereen werkbaar.

“Bij ons gaat het om meer dan kijken en leren”

In het Schoenenkwartier gaat het behalve om kijken en leren om meedoen en bewustwording. We willen nieuwe doelgroepen een entree bieden in de culturele wereld en hopelijk de weg wijzen naar andere musea. Want schoenen zijn onderdeel van de identiteit voor jong en oud, voor arm en rijk, voor elke kleur en elk individu. De schoen is van de wereld en voor iedereen. In tal van vormen. Daar horen veelzijdige verhalen bij. Die willen we vertellen, we willen bezoekers aan het denken zetten over ‘hun’ schoeisel, waar het vandaan komt, hoe het met respect voor de wereld gemaakt kan worden.