Het Schoenenkwartier is 1e en 2e kerstdag gesloten

Reclame
Al eeuwenlang plaatsen schoenmakers en later ook schoenfabrikanten advertenties om hun producten aan de man te brengen. In eerste instantie zijn het vooral tekstadvertenties maar sinds de 19e eeuw wordt er ook gebruik gemaakt van afbeeldingen.

Al eeuwenlang plaatsen schoenmakers en later ook schoenfabrikanten advertenties om hun producten aan de man te brengen. In eerste instantie zijn het vooral tekstadvertenties maar sinds de 19e eeuw wordt er ook gebruik gemaakt van afbeeldingen.

Emaillen reclameborden waren lang populair om de aandacht van de consument te trekken. Ze prezen de waren aan die in de winkels verkocht werden. Het Schoenenkwartier heeft een groot aantal van dergelijke borden in de collectie. Sommigen zijn vervaardigd door de Nederlandse firma Langcat, die al sinds 1898 geëmailleerde producten vervaardigd.

De eerste advertentieafbeeldingen die we in kranten vinden, zijn getekend. Naast een beschrijvende tekst worden schoenmodellen afgebeeld, meestal in zwartwit. Tijdschriften bieden in speciale edities, vlak voor aanvang van een nieuw verkoopseizoen, ook ingekleurde sfeerpagina’s die de lezer kooplustig moeten maken. Vanaf de jaren 1950 zien we ook steeds vaker advertenties waarin foto’s worden gebruikt. De Waalwijkse fotograaf Piet Pulles fotografeerde jarenlang nieuwe schoencollecties van bedrijven uit de Langstraat. Na zijn pensionering schonk hij een groot deel van zijn archief aan het Schoenenkwartier. Nu is hij als vrijwilliger aan het Schoenenkwartier verbonden en digitaliseert hij de duizenden foto’s die hij destijds vervaardigde.

Heel bijzonder zijn de affiches die in de jaren 1950-1970 de klant tot kopen moesten verleiden. Schoenfabrikanten gaven grafisch vormgevers en andere kunstenaars opdracht tot het maken van kunstzinnige afbeeldingen die op zeer groot formaat en in een grote oplage werden gedrukt. Het Zwitserse bedrijf Bally huurde de vermaarde Franse graficus Bernard Villemot (1911-1989), die tal van iconische reclame affiches voor het bedrijf produceerde. Een aantal van deze prachtige affiches bevindt zich in de collectie van het Schoenenkwartier.

Een zeer brede verzameling die zich richt op vrijwel ieder aspect van het looien van leer en het maken van schoenen.

Het Schoenenkwartier, hoewel de naam wellicht anders doet vermoeden, heeft een zeer brede verzameling die zich richt op vrijwel ieder aspect van het looien van leer en het maken van schoenen. Onderzoek ten aanzien van deze onderwerpen gaat onverminderd door. Reclame uitingen zoals op de foto’s hierboven mogen daarbij uiteraard niet ontbreken. Emaillen borden en affiches zijn te zien in de schoenenwinkel, die deel uitmaakt van de vaste expositie Het Verhaal Van De Langstraat.