Het Schoenenkwartier is 1e en 2e kerstdag gesloten

Van Hollandse Bodem
Piet Mondriaan is zonder twijfel een van de meest tot de verbeelding sprekende moderne Nederlandse kunstenaars. Modeontwerpster JUDITHvanvliet en schoenontwerpster Amber Ambrose Aurèle eerden hem met een gezamenlijke collectie; Van Hollandse Bodem.

Voor de opening van het Schoenenkwartier schonk Amber een paar prachtige pumps in Mondriaankleuren aan de museumcollectie, die binnenkort te zien zullen zijn in de ontwerphoek in de permanente tentoonstelling Hoe Het Gemaakt Wordt.

De collectie Van Hollandse Bodem is een duurzame collectie, ontworpen en gemaakt in Nederland van – hoofdzakelijk-  duurzame grondstoffen, zoals linnen, wol, vissenleer en gerecyclede materialen: denim, tampons (restmateriaal) en oude uniformen uit Nederland. De meeste stoffen zijn geweven door Enschede Textielstad, dat ook in Nederland is gevestigd. Inspiratie haalden JUDITHvanvliet en Amber Ambrose Aurèle ook uit Nederland en bij Nederlandse kunstenaars van de Stijl, zoals Mondriaan, Architect Ben van Berkel, Delfts Blue, vissersbreiwerk en de Noordzee.

Amber Ambrose Aurèle: ‘Ik zoek in mijn werk naar de grenzen tussen mode en kunst. Wanneer worden mijn ontwerpen objecten in plaats van draagbare schoenen? Ik heb een conceptuele benadering van het ontwerpproces en gebruik het als een artistieke expressie’. Haar creatie Lilith, te zien in de vaste expositie Wie De Schoen Past op de tweede verdieping is hier een prachtig voorbeeld van.

Amber Ambrose Aurèle

Amber Ambrose Aurèle behaalde in 2008 haar bachelor in Theater, Film & Art Direction aan de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam. In 2012 studeerde ze af als een van de eerste lichting Master Shoe Design aan ArtEZ Fashion Masters. Daarnaast haalde ze in 2016 de Master Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, met haar thesis over de kruisbestuiving tussen mode & kunst.