Artist in residence: Joris de Groot

Studio Joris de Groot is een productontwerp- en onderzoek studio die het spanningsveld tussen ambacht en industrie onderzoekt. Geïnteresseerd in samenwerking met de industrie, creëert Joris zijn eigen werkplek in de fabriek. Eenmaal vertrouwd met het proces van de bestaande technieken, experimenteert hij met de beschikbare machines en materialen voor nieuwe toepassingen.

Joris de Groot is vrijdag 14 maart en vrijdag 22 maart zelf in het Schoenenkwartier aanwezig. Hij zal dan aan het werk zijn met de 3D printer en geeft uitleg over zijn project en werk aan het publiek. Ben je geïnteresseerd in een presentatie door Joris of wil je meer weten over Studio Joris de Groot, neem dan contact op met info@schoenenkwartier.nl

DATUM:

21 januari 2024 - 1 april 2024

OVER: Artist in residence: Joris de Groot

Joris de Groot is oprichter van een ontwerp-studio die het spanningsveld tussen ambacht en industrie onder de loep neemt. Gefocussed op een persoonlijke samenwerking met de industrie, creëert hij zijn eigen werkplek op bestaande fabrieksvloeren. Via ‘hands-on research’ raakt hij bekend met het proces van de lokale technieken. Vervolgens experimenteert hij met de aanwezige machines en materialen, om deze in te zetten voor juist nieuwe en innovatieve toepassingen.

Door de jaren heen heeft de studio met verschillende fabrikanten samengewerkt. De zo opgedane kennis met betrekking tot innovatie en duurzaamheid wordt naast de eigen collecties ook ingezet voor verschillende opdrachtgevers. Zo heeft Studio Joris de Groot onder andere samengewerkt met partijen als Sheltersuit, Secrid, Auping en Freudenberg. 

De 2000N Pressed Shoe is ontstaan vanuit een onderzoek naar het productieproces van een auto interieur. Op vraag van materiaalproducent Freudenberg heeft Studio Joris de Groot onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van hun nonwoven materiaal Colback®, een materiaal dat onder andere wordt ingezet voor het tapijt in een auto. Gefascineerd door het productieproces van een auto interieur, is Joris het experiment aangegaan met de aanwezige technieken en materialen om de mogelijkheden ervan te verkennen. Door een testopstelling in het laboratorium van Freudenberg aan te passen en een traditionele schoenleest te implementeren in het vormproces, konden op een eenvoudige maar innovatieve manier schoenen worden gevormd uit het tapijt. Van het tuften en vormen van tapijt tot de afwerkingsmethodes van automatten die de zool aan de upper van de schoen bevestigen. De diverse technieken die worden toegepast bij de productie van een auto interieur komen samen in deze collectie schoenen.

WAT IS ER NOG MEER TE DOEN?