Home » Geschiedenis
Antoon Hendriks staat aan de basis van onze unieke collectie. Deze schoenmaker en leraar schoenmaken (bovenwerk) aan de Nijverheidsschool voor Waalwijk en Omstreken is vanaf de jaren dertig een gepassioneerd verzamelaar. Tijdens de SLEM (Schoen, Leder en Mode) tentoonstelling in 1953 toont Hendriks voor het eerst zijn verzameling aan het grote publiek. De bezoekers reageren enthousiast op zijn collectie met onder meer historisch schoeisel uit alle windstreken. Het idee voor een museum is geboren.
Een aantal schoenfabrikanten uit de regio neemt vervolgens het initiatief om het schoenenmuseum op te richten. Zo kan het publiek permanent van Hendriks’ verzameling genieten. In 1954 opent het museum in een piepklein pand aan de Kloosterwerf in Waalwijk. De naam: Stichting Oudheidkundig Museum voor de Schoen- en Lederindustrie. Een hele mond vol. Er kunnen maar weinig bezoekers tegelijk naar binnen; bij grotere groepen moest de rest buiten op zijn beurt wachten.
Dat is tegenwoordig wel anders. Inmiddels zijn we drie verhuizingen en evenveel namen verder… Het huidige Schoenenkwartier is een doe-museum vol verhalen en avonturen, met maar liefst 20.000 objecten. Schoenen natuurlijk – die je soms mag aantrekken – maar ook erfgoed uit de maakindustrie. Het Schoenenkwartier is echter veel meer. Het is bijvoorbeeld een Schoenenlab waar designers en fashionstudenten nieuwe schoenen bedenken en maken en jij je creativiteit in workshops de vrije loop kunt laten gaan. Het Schoenenkwartier is bovendien hét Kenniscentrum op het gebied van de geschiedenis van de schoen en bijbehorende materialen & technieken.
En dat alles in het Krophollercomplex. Een bekroond gebouw; in 2023 uitgeroepen tot Publieksgebouw van het Jaar en in 2024 genomineerd als Europees Museum van het Jaar.
BEZOEKADRES
RAADHUISPLEIN 1
5141 KG WAALWIJK
+31 (0) 416 33 27 38
INFO@SCHOENENKWARTIER.NL
PARKEREN
TAXANDRIAWEG 4
5141 PA WAALWIJK
OPENINGSTIJDEN
DI – Vr 10.00 tot 17.00
Za, Zo & FEESTDAGEN 12.00 tot 17.00