KENNISCENTRUM

In ons Kenniscentrum bent u nooit uitgeleerd.

Onze vloeren bieden tal van trekpleisters met welk perspectief u ook komt. Dat geldt niet in de laatste plaats voor ons Kenniscentrum. Daarin vindt u bibliotheek en mediatheek, een educatief centrum, een almaar uitdijende materialenkast en het compacte auditorium.

U kunt het fruitleer en al die andere materialen – oud én trendy – voelen, door tijdschriften en boeken bladeren, beelden ophalen, lezingen bijwonen. Scholieren kunnen terecht voor hun werkstuk of spreekbeurt, juridische adviseurs willen onderzoek doen naar het merkenrecht, archeologen en historici hebben hun vinger al opgestoken. Modestudenten en makers kunnen hier volop inspiratie halen. Het Kenniscentrum is kortom de plek voor dat andere leerproces.

AUDITORIUM
Het auditorium biedt plaats aan 30 personen. In het auditorium worden lezingen en presentaties gegeven, dit kunnen professionals zijn die als ‘artist in residence’ verbonden zijn aan het Schoenenkwartier, maar ook scholieren die het ontwerpproces kunnen presenteren als afronding van een schoolopdracht.

Er worden films vertoond uit o.a. de historische filmcollectie van het Schoenenkwartier maar ook de interviews die onderdeel zijn van de vaste tentoonstelling worden hier op groot scherm vertoont. Onderwerpen kunnen zijn, duurzaamheid, geschiedenis van de Langstraat. Het maakproces van schoenen. Deze films wisselen regelmatig.
Het is ook mogelijk voor bedrijven om het auditorium te huren voor presentaties, ook mogelijk buiten de reguliere openingstijden.

We zien ons zelf (het Schoenenkwartier) als verbindende kracht tussen ambacht en innovatie, tussen industrie en onderwijs en belangrijke thema’s zoals duurzaamheid. Deze houding inspireerde om voor het interieur samenwerking te zoeken binnen het vlak van onderwijs, creatief makerschap en sociale en culturele duurzaamheid. Dit kunt u terug zien in het auditorium aan de bijzondere zitkussens. In opdracht van het Schoenenkwartier zijn ze ontworpen en uitgevoerd door de studenten van mbo SINTLUCAS te Boxtel opleiding Creatief vakman leer.

We staan open voor meer van dit soort samenwerkingen met opleidingen en bedrijfsleven in heel het Schoenenkwartier.

DE MATERIALENKAST
De materialenkast is voor iedereen toegankelijk: bezoekers, scholieren, studenten, kunstenaars, bedrijven, ontwerper. Alle materialen kunnen uit de kast genomen en bestudeerd worden, niet alleen met de ogen, maar ook met de handen.

U kunt in de kast verdieping vinden op het verhaal dat u in de expositie heeft gezien. Want niet alles is zo maar te vertellen. Doordat alles mag worden aangeraakt, is de kast voor kinderen een belevenis op zich. Ze voelen aan een echte haai of, misschien met enige terughoudendheid, aan een koeienmaag. Bij de materialenkast vind je maakwijzers voor alle leeftijden. Met deze kaarten ontdek je de materialenkast en gaat de ontdekkingsreis verder in het museum.

Voor de schoolklassen die meedoen met een lesprogramma wordt er een toelichting geven op de materiaalkast door het laten zien en voelen van een aantal speciale stukken, waaronder een vel van een python slang.

Studenten van het mbo en hbo kunnen onderzoek doen naar materialen. Kunstenaars kunnen zich verdiepen in de oude maakwijzen van schoenen en deze technieken op een andere manier gebruiken in hun werk.

De kast bestaat uit 3 thema’s:

  • Materialen ontwikkelen: Diverse soorten leer zoals runds-, kalfs- en geitenleer. Maar ook dieren waaraan je niet meteen denkt bij leer. Een paddenvelletje, kippenpootje, zalm of haai. Ook de alternatieven voor leer hebben hun plaats, zoals biobased materialen, kunststoffen en textiel.
  • Materialen bewerken: Het deel materialen bewerken toont diverse afwerkingsmogelijkheden van leer. Dit zijn allerlei bijzondere afwerkingen om het gelooide leer een andere uitstraling te geven. Hierbij valt te denken aan laksoorten, printen en borduren.
  • Materialen verwerken: Dit zijn allerlei materialen verwerkt tot schoenonderdelen, zoals hakken, zolen en schachtonderdelen. Ook zijn hier doorsnedes van schoenen met een historische maakwijze te zien

PROEFKISTJES
Deze kistjes kunnen gebruikt worden door individuele jonge bezoekers. Met de proefkist kunnen kinderen proefondervindelijk ontdekken hoe met materialen kan worden gewerkt. Door het materiaal te voelen en ermee te experimenteren worden de eigenschappen ervan beter ontdekt. Verder kunnen eenvoudige technieken worden geprobeerd. De kist dient ook ter inspiratie, het helpt nieuwe ideeën te creëren.

Elk kistje bevat de benodigde materialen en een korte handleiding met instructie. Er kan gekozen worden uit de volgende thema’s:

  1. Leer naaien
  2. Vlechttechnieken
  3. Middeleeuwse sluiting maken
  4. Zwikken
  5. Borduren
  6. Omboeken
  7. Tekenen

ZELFMAAKPAKKETJES
In onze winkel worden DIY pakketjes verkocht. Er zit een handleiding bij en je kunt deze zonder dat je gereedschap nodig hebt in het kenniscentrum maken. Of je neemt ze mee naar huis!

WIE JARIG IS TRAKTEERT!

Geef jouw voeten extra comfort en sta stevig(er) met passende inlegzolen

Wij zijn benieuwd
naar je foto