Het Schoenenkwartier is 1e en 2e kerstdag gesloten

Word vrijwilliger bij het Schoenenkwartier

Over het Schoenenkwartier

Het Schoenenkwartier: museum, kenniscentrum & maaklabs, kortweg het Schoenenkwartier, is sinds het voorjaar van 2022 gevestigd in het centrum van Waalwijk en daarmee in het hart van de Langstraat. De Langstraat was in de eerste helft van de vorige eeuw hét hoofdkwartier voor schoenen en leer in Nederland. Leer en schoenen zit de bevolking in de genen, zij hebben er in de geschiedenis voor eeuwig ‘kwartier gemaakt’. Het Schoenenkwartier is daar elke dag een bevestiging van.
Het museum verbindt op interactieve wijze het heden met het verleden en de toekomst van de leer- en schoenenindustrie. Het kent een vaste opstelling van een selectie van de collectie van meer dan 13.000 schoenen en 7.000 objecten en inspirerende wisseltentoonstellingen in een prijswinnend gebouw.

De gerenoveerde zijvleugel van het monumentale Krophollercomplex biedt niet alleen ruimte aan exposities rondom schoenen en leer maar huisvest tevens enkele maaklabs waar ontwerp en experiment centraal staan. Daarnaast beschikt het Schoenenkwartier over een kenniscentrum, een museumwinkel en museumcafé, een auditorium en ruimtes voor vergaderingen en evenementen.

Verder vind je binnen het Schoenenkwartier het Toeristisch Informatiepunt Waalwijk van het Regionaal Bureau voor Toerisme De Langstraat.
Als Schoenenkwartier focussen we ons naast erfgoed en techniek ook op mode, design, duurzaamheid en innovatie. Als podium, werkplaats, studiecentrum en laboratorium willen we een eigenzinnige, bijzondere positie in het culturele landschap bekleden.

In ons onderkomen van ruim 3.000 vierkante meter gaat het behalve om kijken en leren, ook om meedoen en bewustwording. We dagen de bezoeker uit deelgenoot te zijn van een belevenis.

We zetten in op samenwerking, op hedendaagse ontwikkelingen met als basis het traditionele ambacht, kennis, onderzoek en innovatie.

Wij zoeken vrijwilligers

Het Schoenenkwartier kan niet zonder de hulp van vrijwilligers. Alle afdelingen functioneren dankzij de inspanningen van onze vrijwilligers. In ons museum kun je doen waar je goed in bent! Er is ruimte voor eigen inbreng en je bepaalt zelf wanneer en hoe vaak je wilt werken.

Om alle aspecten van een modern museum goed vorm te kunnen geven zijn vrijwilligers nodig. De huidige groep vrijwilligers zoekt dan ook nieuwe collega’s, mensen die hun trots en enthousiasme voor het Schoenenkwartier delen en daar ook hun steentje aan bij willen dragen.

De werkzaamheden kennen een grote variëteit: het ontvangen van gasten, meewerken in het café, het voorbereiden van lunches, het geven van rondleidingen aan volwassenen of aan schoolkinderen, assisteren in de maaklabs of bij workshops, meehelpen “achter de schermen”, kortom: er is voor ieder wat wils! Uiteraard word je goed voorbereid op je taak.

Vacatures

Museumontvangst

gastheer of gastvrouw| entree

verkoop | museumwinkel

horeca | museumcafé

Kennis delen

rondleiders | tentoonstellingen

onderzoek en educatie | kenniscentrum

Maken en ontwerpen

(schoen)makers en leerbewerkers | maaklabs

workshops | design

Materialenkast

Een kast met de schoen als uitgangspunt. Want de schoen verbindt de labs, het museum en het kenniscentrum met elkaar. Alle materialen kunnen uit de kast genomen en bestudeerd worden, niet alleen met de ogen maar ook met de handen.

Wat bieden wij?

• Een jaar lang gratis entree tot het museum en korting in de winkel en het café.
• Uitnodigingen voor previews en openingen van tentoonstellingen.
• Een fijne en inspirerende werkomgeving in het hart van Waalwijk.
• Je bepaalt zelf wanneer en hoe vaak je wilt werken.

Reageer als je denkt ons hiermee te kunnen ondersteunen en

• Wanneer je enthousiast, open-minded en flexibel bent
• Je gastvrijheid hoog in het vaandel hebt staan
• Je affiniteit met erfgoed, kunst en ambacht hebt
• Je in ieder geval minimaal 1 keer in de week beschikbaar bent of in het weekend.
• Je minimaal 18 jaar oud bent

Enthousiast geworden?

Mail ons onder vermelding van ‘vacature vrijwilliger’ naar [email protected] en er wordt contact met je opgenomen! 

Binnenlopen mag en bellen kan natuurlijk ook: 0416-332738. Vraag naar onze vrijwilligers coördinator Anita Beerens.