Collectie

De basis van de collectie van het Schoenenkwartier is gelegd door Antoon Hendriks. Naast schoenmaker en leraar schoenmaken, was hij een gepassioneerd verzamelaar van schoenen. Tijdens de SLEM (Schoenen, Leder en Mode) tentoonstelling die in 1953 in Waalwijk werd gehouden, presenteerde Hendriks zijn collectie. Zijn verzameling, met onder andere schoeisel uit alle windstreken, historisch schoeisel en schoenmakersgereedschappen, trok veel bekijks. Dit ontging ook een aantal schoenfabrikanten uit de regio niet, die vervolgens het initiatief namen om een schoenenmuseum op te richten. Op deze manier kon de collectie van Hendriks permanent getoond worden aan het publiek. 

 

Inmiddels is de collectie van het Schoenkwartier flink uitgebreid. Op het moment telt de collectie ruim 20.000 objecten. De grootste deelcollectie hiervan is de schoenencollectie van een kleine 13.000 stuks. De oudste volledige schoen in de collectie is een houten trip uit circa 1300. Het zwaartepunt van de collectie ligt echter op schoenen geproduceerd in de periode 1875-1975, toen de schoenindustrie in Nederland op volle toeren draaide. Hierna verplaatst de maakindustrie zich grotendeels naar lagelonenlanden en is er sprake van een toenemende mate van globalisering. 

Bekende ontwerpers uit binnen- en buitenland zijn goed vertegenwoordigd in de collectie. Pas in de twintigste eeuw wordt het beroep als schoenontwerper erkend, met grote namen uit de twintigste-eeuwse schoenengeschiedenis zoals Salvatore Ferragamo, Charles Jourdan en Roger Vivier. Van Beth Levine, een Amerikaanse schoenontwerper die de bijnaam ‘First Lady of Shoes’ had, hebben we zelf een unieke, ruime collectie buiten haar geboorteland. Belangrijke Nederlandse namen zoals Jan Jansen, Charles Bergmans en Fred de la Bretonnière en Lolapagola kunnen uiteraard ook niet ontbreken.  

 

Vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw begint de opkomst van de sneaker als alledaags schoeisel. Inmiddels zijn sneakers niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Vanaf de 21e eeuw zien we bovendien niet langer meer alleen sportmerken als adidas en Nike in het sneakerveld, maar ook grote modemerken, al dan niet in samenwerking met de ‘klassieke’ sneakermerken. Modeklassiekers, zoals de bekende tabi van Maison Margiela, kan dan zomaar gecombineerd worden met een sneakermodel van Reebok.  

Sowieso spelen designer schoenen de laatste decennia een steeds grotere rol. Het gaat daarbij om specifieke schoenenmerken zoals Christian Louboutin en Manolo Blahnik, maar ook bredere modemerken zoals Louis Vuitton, Hermès en Alexander McQueen. Nederlandse ontwerpers zoals Viktor & Rolf en Jan Taminiau. Daarnaast hebben we vele schoenen van United Nude, opgericht door Rem Koolhaas, in de collectie. 

 

Wij zijn benieuwd
naar je mening