MBO

We ontwikkelen een jaarprogramma gebaseerd op vaste thema’s uitgaande van ‘het maken’, gekoppeld aan de wisselende tentoonstellingsthema’s en andere onderzoeksvragen.

We verbinden het verleden met het heden door in het kenniscentrum de oude maakwijzen en technieken toe te lichten.

Verdwenen schoenmaaktechnieken worden getoond en uitgelegd, voorgedaan door onze vrijwilligers; zeer ervaren schoenmakers die altijd in de maakindustrie gewerkt hebben. Het begrijpen en maken van deze oude technieken is inspirerend voor de jonge generatie (schoen)makers.

In de Maaklabs op de begane grond wordt meer de focus gelegd op ‘het schoenmaken van de toekomst’; de nieuwe generatie ontwerpers werkt hier aan projecten die inzichtelijk zijn voor de bezoeker. Op deze manier delen we onze kennis.

Duurzaamheid en innovatie zijn hierbij belangrijke thema’s.

Door middel van opdrachten in het Schoenenkwartier delen we onze kennis en collectie. In het kenniscentrum doen we dit door middel van objecten en leeralternatieven in de materialenkast en een uitgebreide bibliotheek. Deze schat aan informatie is vrij te gebruiken door studenten en bezoekers.

De leerlingen werken aan de hand van een instructiekaart. Deze instructiekaarten zijn ingedeeld op een maakwijze of techniek zoals mocassin maakwijze, houten pen constructie, canasta maakwijze, cuir bouilli techniek, western stiksel decoraties, ströbelconstructie en kuipzool stikken. Op deze kaart vind je de achtergrondinformatie, uitleg over de techniek, machines, gereedschap en materialen.

Een QR-code verwijst naar verdiepende filmpjes.

Bij de tijdelijke tentoonstellingen worden bijpassende instructiekaarten ontwikkeld die aansluiten bij de tentoonstelling.

Het programma bestaat uit verschillende onderdelen gehouden in verschillende ruimtes binnen het Schoenenkwartier:

  • Museum; rondleiding passend bij het thema
  • Kenniscentrum; onderzoek
  • Maaklabs; proefjes maken/uitvoeren
  • Auditorium; inhoudelijke film, verdieping van het onderwerp

 

Voor vragen of een programma op maat mail naar kennis@schoenenkwartier.nl of bel 0416-332738 en vraag naar Carine van Vugt.