Club Zien

Een aantal Brabantse musea hebben de handen ineengeslagen om leerlingen van het vmbo de wereld van onze musea te laten ontdekken en ervaren. Door een passend en waardevol educatief, curriculumvervangend aanbod te ontwikkelen dat aansluit op hun vakkenpakket. Club Zien opent je ogen.

WAT WE WILLEN
We willen alle vmbo-leerlingen kennis laten maken met onze musea en laten ervaren dat we er ook voor hen zijn. Ze kunnen op hun eigen manier kunst, cultuur, geschiedenis, erfgoed en design ontdekken. Hun verbeelding, verwondering en creativiteit worden gestimuleerd. Leerlingen voelen zich bij ons thuis en worden uitgedaagd om zelf op ontdekkingsreis te gaan. Hun blik wordt verruimd doordat zij de wereld ontdekken met andere ogen. We leren ze anders kijken. Om bij te dragen aan hun persoonlijke, culturele ontwikkeling, en hun vaardigheden.

HOE WE DAT ZIEN
De wereld van het museum, het onderwijs en de belevingswereld van jongeren zijn voortdurend in beweging. Daarom is het van belang om deze drie pijlers voortdurend te volgen en op elkaar af te stemmen. Vandaar dat het educatief aanbod wordt ontwikkeld in co-creatie met vmbo-leerlingen én docenten. Ze worden niet alleen uitgenodigd om het museum te bezoeken, maar ook actief betrokken bij de ontwikkeling van het aanbod. Omdat vmbo-leerlingen zelf het beste weten wat ze willen ervaren en doen in een museum. En docenten het beste kunnen beoordelen wat bij de schoolvakken past. Zo zorgen we samen voor een aanbod dat niet alleen naadloos aansluit op de belevingswereld, behoeften en wensen van leerlingen, maar ook op leerdoelen, competenties en vaardigheden.

HOE WE DAT DOEN
Vanuit Club Zien worden in eerste instantie samen met scholen in de regio ’s Hertogenbosch educatieve producten ontwikkeld voor Het Noordbrabants Museum en Design Museum Den Bosch. In een later stadium sluiten ook Museum Helmond, Van Abbemuseum Eindhoven en Stedelijk Museum Breda, samen met scholen in hun regio’s, zich bij ons aan. De derde stap zal zijn om in heel Noord-Brabant musea en scholen te enthousiasmeren voor ons project. En uiteindelijk willen we dat alle grenzen vervagen, omdat Club Zien vanzelfsprekend ook op landelijke en internationale schaal een rol van betekenis kan spelen.