Designtalenten van de toekomst

Waalwijk, 18 januari 2024 – Schoenontwerpers van de toekomst presenteren zich van 26 januari tot en met 1 april in het Schoenenkwartier. Met de blik vol op de toekomst gericht is het niet vreemd dat er ruimte is voor nieuw talent in het Schoenenkwartier. Er zijn projecten te bekijken van designers Joris de Groot, post graduates Clemens Tomlow, Kristiyan Hiristov en tweedejaars Design Academy Eindhoven (DAE) studenten studio Body Building. Deze laatste groep werkte 3 maanden in het Schoenenlab aan hun projecten. DAE werkt sinds 2023 samen met het Schoenenkwartier en biedt de studenten tijd en ruimte om te experimenteren met nieuwe materialen en technieken, gebruik te maken van de kennis- en expertise van de schoenenexperts in het Schoenenlab én de rijke collectie van het museum.

De getoonde werken zijn zeer divers van aard. Zo staat Studio Joris de Groot met de 2000N Pressed Shoe, ontstaan vanuit een onderzoek naar het productieproces van een auto interieur, in het bodehuisje. Joris ontwikkelde en printte in het Schoenenlab zolen voor zijn schoenen. Kristiyan Hiristov was de afgelopen maanden Artist in Residence in het Bodehuisje van het Schoenenkwartier en ontwikkelde zijn eindexamenproject ‘Rapid Foot Evolutions’ verder: hoe het gebruik van biomimicry ingezet kan worden bij het ontwerpen en maken van schoenen gebruikmakend van VR design en 3D printing. En Clemens Tomlow’s ‘Monster under the bed’ is een collectie kostuums die de kijker uitdagen om weer te kijken vanuit het perspectief van een kind en te ontdekken hoe stevig ze zelf in hun schoenen staan.. In samenwerking met het Schoenenlab ontwikkelt hij schoenen voor zijn monsters. En natuurlijk is er nog het werk van de tweedejaars studenten van de DAE, studio Body Building

Het Schoenenkwartier heeft de blik ferm op de toekomst gericht en biedt jaarlijks een podium in januari aan talentvolle jonge makers, designers en gerenommeerde (schoen)ontwerpers. Het meest talentvolle werk van 2023 wordt gepresenteerd. In het Schoenenlab komt het allemaal samen: innovatie, technologie, ambacht, materiaal en design.

Wij zijn benieuwd
naar je foto