STAP IN DE WERELD VAN DE SCHOEN

Te zien

Tentoonstelling

Duizenden jaren schoengeschiedenis komt aan bod in deze semipermanente expositie waarin de relatie tussen mens en zijn schoeisel verklaard wordt aan de hand van plaats, tijd, rituelen, functie en identiteit.

Tentoonstelling

In Het Verhaal Van de Langstraat vertellen vijf hoofdpersonen over het leven in een gebied dat van oudsher bekend staat om de vervaardiging van leer en schoenen.

Tentoonstelling

In Hoe Het Gemaakt Wordt tonen we het vervaardigingsproces van leer en schoenen aan de hand van historische machines en hedendaagse interactives.

Verwacht

Sneaker Evolution biedt een unieke kans om na te denken over de toekomst van schoenen en onze rol in de circulaire economie. Ontdek de sneaker als mode-item én als symbool van innovatie en sociale verandering in het Schoenenkwartier! Een krachtige tentoonstelling over de toekomst van mode, duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid.

Nieuws

Als onderdeel van de Boekenweek 2025 biedt het Schoenenkwartier op zondag 23 maart gratis toegang aan alle bezoekers met het Boekenweekgeschenk.

Te zien

Schoenontwerpers van de toekomst presenteren zich wederom tijdens de expositie Podium 2024. Deze jaarlijks terugkerende expositie toont het werk dat in 2024 in samenwerking met het Schoenenlab van het museum gerealiseerd is.

Te zien

Marko Baković is afgestudeerd als master in shoedesign aan het London College of Fashion. Na zijn afstuderen richtte hij Baković Studio op, een innovatieve en onderzoek gerichte ontwerpstudio.

Spotlight

Het Take Care Cafe gaat over zorg voor jezelf, anderen en je spullen, met focus op het verzorgen van je schoenen. In een tijd van wegwerpcultuur herinneren we ons de waarde van de relatie met de spullen waar we blij mee zijn. Zorg dragen en met zorg lopen blijft essentieel. Te zien in de Spotlightkast.

Te zien

Tachtig jaar jong wordt Fred de la Bretonière eind dit jaar. Al meer dan vijftig jaar bevindt hij zich in de voorhoede van de Nederlandse schoenontwerpers. Dat moet natuurlijk gevierd worden.

Geweest

Neskrid bestaat 100 jaar en presenteert zich in de Spotllightkast van het Schoenenkwartier. In 100 jaar is het Brabantse familiebedrijf Neskrid uitgegroeid van ambachtelijke schoenmakerij tot dé specialist op het gebied van multifunctionele (semi-)orthopedische schoeiseloplossingen.

Geweest

Michel Gallus is een schoenenontwerper die graag een uitdaging aangaat met de schoenenindustrie door modulaire schoenen te ontwerpen. Als bachelor student van de Design Academy Eindhoven studeerde hij in 2020 af met zijn project HIDE - Sneakers volledig gemaakt van leer. In zijn huidige werk gebruik ik zowel digitale als hands-on technieken om schoenen te ontwerpen en te maken.

Geweest

Het Schoenenkwartier neemt dit jaar weer deel aan de Dutch Design Week van 19 tot en met 27 oktober a.s. met een expositie in Microlab Hall, Strijp S, Eindhoven.

Geweest

De historie van het museum gaat terug naar 1954. In dat jaar werd het ‘Oudheidkundig Museum voor de Schoen- en Lederindustrie’ opgericht naar aanleiding van de succesvolle tentoonstelling SLEM (schoenen, leer en mode). Hier toonde, verwoed verzamelaar en leraar schoenmaken, Antoon Hendriks een deel van zijn persoonlijke verzameling wat de steun opleverde van lokale schoenfabrikanten bij de stichting van een museum.

Geweest

Laurindo is modevormgever, historicus en eigenaar van het sociaal maatschappelijke en avant-gardistische label LAURINDO LOVE. Laurindo: “Ik zie de outfits die ik in het Schoenenkwartier presenteer als veerkrachtige manifestaties. Zo probeer ik respect en empathie te bereiken voor andere culturen en hun kleedgedrag. Met een duidelijke link naar het slavernijverleden.”

Geweest

Als stoere kerel altijd al pumps uit willen proberen? Of een stuk groter willen lijken dankzij funky plateauzolen uit de jaren zeventig? Dat kan vanaf 20 april in het Schoenenkwartier in Waalwijk.

Geweest

Maak kennis met Gerla: een 120 jaar oud familiebedrijf. In 1904 opgericht als leerlooierij door dhr. Laureijssen. Vervolgens in samenwerking met zijn zonen uitgegroeid tot een unieke schoenklompenproducent.

Geweest

Maxim Verheul is een Nederlandse schoenenontwerper die zijn inspiratie haalt uit Nederlands cultureel erfgoed, in dit geval ‘de klomp’. Zijn onderzoek in het Schoenenkwartier richt zich op de Nederlandse klomp en het ambacht van handmatig klompen maken

Geweest

Studio Joris de Groot is een productontwerp- en onderzoek studio die het spanningsveld tussen ambacht en industrie onderzoekt.

Wij zijn benieuwd
naar je foto