Wie De Schoen Past

Duizenden jaren schoengeschiedenis komt aan bod in deze semipermanente expositie waarin de relatie tussen mens en zijn schoeisel verklaard wordt aan de hand van plaats, tijd, rituelen, functie en identiteit.

DATUM:

OVER: Wie De Schoen Past

Schoenen vertellen veel over hun dragers: waar hun wieg stond en hoe het klimaat daar is, of ze arm of rijk zijn, jong of oud. Wat voor werk ze doen, of ze sportief en gezond, jong of oud zijn en van welke muziek ze houden. Na het zien van deze tentoonstelling zal een schoen nooit meer zo maar een schoen zijn.

 

De scheidslijn tussen draagbaar schoeisel en kunst is flinterdun. De ontwerpers in de vitrine Wie mooi wil zijn zoeken graag de grenzen op. Niet alles is echter wat het lijkt: modellen op de catwalk trotseren regelmatig de zwaartekracht om de volgende vraag te beantwoorden: ‘Is een schoen pas echt een schoen als je erop kunt lopen?’

 

De schoenenverzameling van het Schoenenkwartier omvat ruim 12.500 stuks. Ze vertellen uiteenlopende verhalen over de mensen die ze droegen of de bedrijven die ze vervaardigd hebben. In de tentoonstelling Wie De Schoen Past laten we de schoen aan het woord.

WAT IS ER NOG MEER TE DOEN?