De schoenenwereld van Barbie

Niemand kan om haar heen momenteel: Barbie. Trending topic deze zomer was Barbenheimer, een dubbele kaskraker die alle bioscopen deed overlopen. Alles leek roze te kleuren en regisseur Greta Gerwig is de eerste vrouwelijke regisseur die een miljard dollar heeft verdiend. En dat met een film over ’s werelds beroemdste pop. Niet slecht voor een ‘plastic lady’ die volgend jaar haar 65e verjaardag viert. Het Schoenenkwartier kan dit belangrijke popculturele fenomeen niet links laten liggen. Daarom staan de schoenen van Barbie vanaf 5 september in de Spotlightkast.

DATUM:

5 september 2023 - 31 december 2023

OVER: De schoenenwereld van Barbie

Barbie staat te boek als een echt modepopje. Één essentieel element van haar garderobe wordt echter vaak over het hoofd gezien: haar schoenen. Privéverzamelaar Yvonne van Aarle richt zich juist op de schoenen van Barbie. Sinds jaar en dag verzamelt zij de schoenen van de populaire pop. Dit leidde tot een zeer omvangrijke collectie van duizenden verschillende Barbieschoentjes. Van de Hollandse klomp tot rollerskates, van pantoffels tot ware designerlaarzen van Christian Louboutin. Je kunt het zo gek niet bedenken, of Barbie heeft er een exemplaar van.

De Spotlightkast toont een kleine greep uit deze rijke privécollectie. De mini-expositie laat de ontwikkeling van Barbie en haar schoenen door de tijd heen zien. Schoenen zijn immers belangrijke dragers van identiteit. Ze kunnen laten zien waar iemand vandaan komt, zoals de bovengenoemde Hollandse klomp, van welke muziek iemand houdt, zoals de Barbie geïnspireerd op David Bowie, en wat iemands leeftijd is. Een ding is zeker: Barbie gaat altijd met haar tijd mee en weerspiegelt maatschappelijke veranderingen.   

WAT IS ER NOG MEER TE DOEN?

Wij zijn benieuwd
naar je foto