Hoe Het Gemaakt Wordt

Het maakproces in een notendop: in de tentoonstelling Hoe Het Gemaakt Wordt tonen we het vervaardigingsproces van leer en schoenen aan de hand van historische machines en hedendaagse interactives. Nederlandse schoenontwerpers vertellen in korte video’s over hun inspiratiebronnen, werkwijze of hun passie voor schoenen en materialen.

DATUM:

OVER: Hoe Het Gemaakt Wordt

VERLEDEN

De jaren 1960-’70 luidden de ondergang in van de leder- en schoenindustrie in de Langstraat. Tal van looierijen en schoenfabrieken sloten de deuren als gevolg van zware concurrentie uit zogenaamde lagelonenlanden. Vele machines, die tientallen jaren in gebruik geweest waren, vonden hun weg naar de museumcollectie. Bijzondere machines en machines waarmee een speciale handeling kan worden uitgevoerd, vormen de basis voor een beknopte toelichting op het maakproces van leer en schoenen.

 

HEDEN

De machines staan opgesteld in een moderne museale vormgeving waardoor hun uniciteit nog eens extra benadrukt wordt.. In de ontwerphoek en stikkerij kunnen bezoekers door middel van speciaal ontwikkelde interactives zelf een schoenontwerp maken, virtueel schoenen stikken of ervaren hoe ingewikkeld het is om een schoenpatroon te maken. Een exploded shoe laat zien uit hoe enorm veel, vaak onzichtbare, onderdelen een schoen kan bestaan.

 

TOEKOMST

De toekomst wordt belicht aan de hand van de materialentafel die in deze tentoonstelling een prominente plaats inneemt. Tegenwoordig vragen consumenten steeds vaker naar duurzamere en diervriendelijkere alternatieven voor zowel plastics als leer. Recycling en upcycling van materialen zijn belangrijke stappen in dit proces. Bio-designers zoeken naar nieuwe materialen die biologisch afbreekbaar zijn maar toch de bijzondere eigenschappen van leer kunnen evenaren. Bijzondere, nieuwe materialen worden regelmatig ververst, zodat de bezoeker de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en design op de voet kan volgen.

WAT IS ER NOG MEER TE DOEN?

Wij zijn benieuwd
naar je foto