Het Verhaal Van De Langstraat

De Langstraat is de regio die zich uitstrekt van Geertruidenberg tot aan ’s-Hertogenbosch. In Het Verhaal Van de Langstraat vertellen vijf hoofdpersonen over het leven in een gebied dat van oudsher bekend staat om de vervaardiging van leer en schoenen.

DATUM:

OVER: Het Verhaal Van De Langstraat

HOOFDPERSOON

Leerlooier Nol, schoenmaker Johan, stikster Anna, Schoenfabrikant Treffers en schoenverkoopster Josina zijn de hoofdpersonen in Het Verhaal van de Langstraat. Zij vertellen over het zware werk, de armoede van velen en de rijkdom van de elite. Maar ook over trots op de producten die ze maakten, het veranderende landschap, het werk in de fabriek en het lief en leed dat men deelde aan de hand van schoenen tijdlijnen en iconische voorwerpen en afbeeldingen. Hoogtepunt is het winkeltje waar Josine haar schoenen verkoopt. De etalage vormt het decor voor nóg meer verhalen van ogenschijnlijk toevallige passanten die het einde van een tijdperk markeren. In Josina’s toonbank staat één van de pronkstukken van het Schoenenkwartier: een schoen van de Reus van Rotterdam; maat 62!

 

DE REDACTIEKAMER

De apotheose van Het Verhaal Van De Langstraat wordt gevormd door de redactiekamer. In de katernen aan de muur wordt teruggekeken op het roemruchte verleden van de leder- en schoenindustrie en de teloorgang van de vele bedrijven die in de jaren 1960-1970 gedwongen waren de deuren voorgoed te sluiten. Maar ook op latere ontwikkelingen op het gebied van opleidingen, schoendesign en mode en de vele bedrijven in de regio die nog altijd actief zijn op het gebied van leer en schoenen. De redactiekamer vormt de verbinding met het Kenniscentrum van het Schoenenkwartier; een schatkamer waar naast boeken en vakbladen ook materiaalstalen, maakwijzen extra informatie opleveren over de bijzondere ambachten die Waalwijk en omgeving op de kaart gezet hebben.

 

Eindexamenwerk van studenten schoenmaken en schoenontwerp, bijzondere nieuwe labels en spraakmakend nieuw design: het schoeisel in deze kast verdient een plaatsje In The Spotlight. Ben je maker of ontwerper en hoort jouw ontwerp hier te staan? Stuur een foto met vermelding van afmetingen, jaar van vervaardiging en een korte motivatie naar [email protected]  en wie weet staat jouw ontwerp binnenkort ook In The Spotlight!

WAT IS ER NOG MEER TE DOEN?

Wij zijn benieuwd
naar je mening