DUURZAMER, INCLUSIEVER EN LOKALER
In samenwerking met de vaklieden van het Schoenenkwartier hebben de jonge, maar vaak al succesvolle ontwerpers bestaande en nieuwe technieken gecombineerd, om zo tot prikkelende inzichten en verrassende uitkomsten te komen. Deze experimenten, getoond in relatie tot de huidige collectie van het museum, illustreren hun opvattingen over wat een schoen kan zijn: duurzamer, inclusiever en lokaler.
PRIKKELENDE KIJK OP BEKEND EN NIEUW
Door kleinschalige koppelingen tussen bekende en moderne technieken te tonen, biedt CUTTING EDGES een frisse kijk op een beroep dat nog steeds sterk verweven is met zijn geschiedenis. Een kijk waarin ruimte voor experiment en reflectie nieuwe mogelijkheden en prikkelende kansen biedt voor de industrie, haar makers en gebruikers. Het geheel is sterk vormgegeven door Envisions. Dit designcollectief uit Eindhoven tekent voor de scenografie van CUTTING EDGES. Zij ontwerpen ook tentoonstellingen voor onder andere het Textielmuseum in Tilburg en het Stedelijk Museum in Amsterdam.
VERRASSENDE PODIA
Elke van de zes ontwerpers heeft letterlijk een eigen ‘podium’ op de tweede verdieping van het museum. Op dat podium zien we de ontwerpen, stukken en onderdelen die de ontwerpers gemaakt hebben. Dat kunnen samples zijn of complete schoenen. Via een verrassende wijze van exposeren, krijgt de bezoeker een inkijkje in het werk van elke ontwerper en uiteindelijk ook van zijn of haar denkwijze daarachter.
ZELF MEEDOEN
Gedurende de looptijd van CUTTING EDGES zijn er in het museum allerlei mogelijkheden om zelf mee te werken aan of te kijken naar het maken van schoenen op verrassende manieren. In de Maaklabs zijn op vaste tijden experts van het museum en ontwerpers aan het werk met de machines van het Schoenenkwartier en iedereen kan meedoen. Het gaat om projecten rondom recycling, met de hand stikken, 3D scannen en 3D printen en hoe je digitaal een schoen ontwerpt.
SCHOENENKWARTIER IS UNIEK IN DE WERELD
Curator Marijke Bruggink is trots op het resultaat van CUTTING EDGES; ‘We kunnen in Nederland echt fier zijn op dit Schoenenkwartier. Een museum als dit op het gebied van schoenen en leer is er niet in de hele wereld. Juist deze expositie illustreert dat heel goed. We hebben een prachtige collectie in een fantastisch gebouw, maar ook de ‘Maaklabs’ waarin scholen, ontwerpers, industrie en bezoekers elkaar ontmoeten. In de deze Maaklabs hebben we machines die kunnen worden gebruikt door de professionals, vaak in combinatie met onze eigen experts en vakmensen. Bezoekers mogen kijken, die zien wat er gebeurt en kunnen ook inschrijven op workshops. Ook scholen kunnen zich inschrijven voor toekomstige programma’s. Zo gaan we ons vanaf oktober dit jaar bezighouden met Cuir Bouilli, leer dat wordt gekookt en dan om een mal wordt getrokken waardoor het een heel stevige vorm krijgt. Een eeuwenoude techniek die we aan het ‘nu’ gaan koppelen. Van harnassen, schilden uit de oudheid tot korsetten naar nieuwe toepassingen dus.’
ACHTERGRONDINFO OVER DE CURATOR MARIJKE BRUGGINK
Marijke Bruggink is zelf een ervaren schoenenontwerper. Haar vakmanschap van meer dan 30 jaar komt voort uit zowel een schoenmaak- als een kunstopleiding. Ze ontwikkelde het merk Lola Pagola en werkte meer dan 10 jaar voor Clarks Originals als ontwerper en research developer. Ze combineert craft en vernieuwing en heeft veel kennis van de industrie. De Maaklabs hebben haar hart gestolen omdat hier alles samenkomt wat ze belangrijk vindt in het schoenenvak; design, inventiviteit van makers, complexiteit van het vak en duurzaamheid.
ACHTERGRONDINFO OVER DE MAAKLABS
In de ‘Maaklabs’ ontmoeten scholen, ontwerpers, industrie en bezoekers elkaar. In de Maaklabs staan machines die kunnen worden gebruikt door de professionals, vaak in combinatie met de experts en vakmensen van het Schoenenkwartier. Een schoen maken vergt veel kleine handelingen. In de Maaklabs gaat het over versimpelen, modulair opbouwen en andere materialen gebruiken. Het is een plek om kennis te delen, te verdiepen. Bezoekers mogen kijken, die zien wat er gebeurt en kunnen ook inschrijven op workshops. Ook scholen kunnen zich inschrijven voor programma’s.
ACHTERGRONDINFO OVER HET SCHOENENKWARTIER
Stichting Schoenenkwartier; museum, kenniscentrum & maaklabs”, kortweg het Schoenenkwartier verbindt op interactieve wijze heden met het verleden en de toekomst van de leer- en schoenenindustrie. Het kent een vaste opstelling van een selectie van de collectie van meer dan 13.000 schoenen en 7.000 objecten, inspirerende wisseltentoonstellingen in een prijswinnend gebouw.
ACHTERGRONDINFO OVER DE TENTOONSTELLING CUTTING EDGES
Opening:
11 mei 2023
Data:
2 mei – 17 september 2023
Locatie:
Schoenenkwartier – Maaklab
Raadhuisplein 1
5141 KG Waalwijk
Netherlands
Curator:
Marijke Bruggink
Scenografie:
Envisions
Partners:
De Vrienden van het Museum
Gemeente Waalwijk
Fotografie:
Ronald Smits, voor Envisions