PODIUM SCHOENENLAB EDITIE 2023

‘Monster under the bed’ is een collectie kostuums die de kijker uitdagen om weer te kijken vanuit het perspectief van een kind; vrij van angsten en vaste ideeën over hoe dingen zouden moeten zijn.

DATUM:

10 januari 2024 - 1 april 2024

OVER: PODIUM SCHOENENLAB EDITIE 2023

 In het Schoenenlab Podium editie 2023 staan de projecten centraal van

Studio Joris de Groot met de 2000N Pressed Shoe, ontstaan vanuit een onderzoek naar het productieproces van een auto interieur. Gefascineerd door het productieproces van een auto interieur, is Joris het experiment aangegaan met aanwezige technieken en materialen om de mogelijkheden ervan te verkennen. Door een testopstelling in productiebedrijf Freudenberg aan te passen en een traditionele schoenleest te implementeren in het vormproces, konden op een eenvoudige maar innovatieve manier schoenen worden gevormd. Deze door Joris ontwikkelde schoenen zijn een link naar de expositie Cuir Bouilli, de moderne vertolking van het vormen van een plat materiaal naar een 3 dimensionale vorm. In het Schoenenlab heeft Joris zolen ontwikkeld + geprint.

Kristiyan Hiristov was de afgelopen maanden Artist in Residence in het Bodehuisje van het Schoenenkwartier en ontwikkelde zijn eindexamenproject ‘Rapid Foot Evolutions’ verder: hoe het gebruik van biomimicry ingezet kan worden bij het ontwerpen en maken van schoenen gebruikmakend van VR design en 3D printing. 

Clemens Tomlow’s  ‘Monster under the bed’ is een collectie kostuums die de kijker uitdagen om weer te kijken vanuit het perspectief van een kind. Clemens Tomlow’s interesse in dit onderwerp begon met een persoonlijke ervaring. Als queer persoon voelde hij zich vaak iemands versie van een monster: raar, vreemd en onbegrepen. Zijn monsters drukken uit hoe hij zich staande houdt in de wereld. In samenwerking met het Schoenenlab ontwikkelt hij schoenen voor zijn monsters.  

Daarnaast is er werk te zien van 2e jaars studenten van de studio Body Building van de Design Academy Eindhoven (DAE). Zij werkten 3 maanden in het Schoenenlab aan hun projecten.
Design Academy Eindhoven werkt sinds 2023 samen met het Schoenenkwartier als werkplaats voor studenten om kennis en vaardigheden te leren en voor de uitvoering van het ontwerp.  

Schoenenlab is uniek in de wereld

Curator Marijke Bruggink over het Schoenenlab; ‘We kunnen in Nederland echt trots zijn op dit Schoenenkwartier in Waalwijk. Een museum en kenniscentrum in deze opzet op het gebied van schoenen is er niet in de hele wereld. We hebben een prachtige collectie in een fantastisch gebouw, maar ook het Schoenenlab waarin scholen, ontwerpers, industrie en bezoekers elkaar ontmoeten. In dit Schoenenlab hebben we machines die kunnen worden gebruikt door de professionals, vaak in combinatie met onze eigen experts en vakmensen. Bezoekers mogen kijken, die zien wat er gebeurt en kunnen ook inschrijven op workshops. Ook scholen kunnen zich inschrijven voor toekomstige programma’s.

Tot begin april houden we ons o.a. in het verlengde van de tijdelijke tentoonstelling nog bezig met Cuir Bouilli, leer dat wordt gekookt en dan om een mal wordt getrokken waardoor het een heel stevige vorm krijgt. Een eeuwenoude techniek die we aan het ‘nu’ hebben gekoppeld. Van harnassen, schilden uit de oudheid tot korsetten naar nieuwe toepassingen dus. Het project van Joris de Groot is hier een mooi voorbeeld van.”

WAT IS ER NOG MEER TE DOEN?

Wij zijn benieuwd
naar je foto