Simulated rapid evolution

Onze lichamen moeten zich aanpassen aan een sneller tempo om te kunnen omgaan met onvoorspelbare veranderingen in onze omgeving. Kristiyan onderzoekt grondig hoe dieren gespecialiseerde lichaamsdelen en biologische structuren gebruiken om zich aan te passen aan hun omgeving.

DATUM:

1 oktober 2023 - 1 januari 2024

OVER: Simulated rapid evolution

Kristiyan Hristov is een opkomende ontwerper op het gebied van 3D-geprinte schoenen. Met de steun van het Schoenenkwartier, werkt hij aan een project dat het gebruik van biomimicry onderzoekt om de manier waarop schoenen worden ontworpen en gemaakt opnieuw te bedenken. 

Het klimaat verandert snel. Onze lichamen moeten zich aanpassen aan een sneller tempo om te kunnen omgaan met onvoorspelbare veranderingen in onze omgeving. Kristiyan onderzoekt grondig hoe dieren gespecialiseerde lichaamsdelen en biologische structuren gebruiken om zich aan te passen aan hun omgeving. Hij heeft zich gericht op dierenpoten, die in veel verschillende vormen voorkomen en zijn uitgerust meteen indrukwekkende reeks zeer gespecialiseerde aanpassingen, zoals het vermogen vaneen gekko om grip te krijgen. Hun functionele en esthetische eigenschappen werden aangepast aan de menselijke voet door een proces dat hij “snelle gesimuleerde evolutie”noemt. 

Na het modelleren van talloze mogelijke voet variaties in een VR-omgeving, heeft hij de meest succesvolle aanpassingen 3D-geprint met een flexibel materiaal. Er is een collectie van schoen aanpassingen ontwikkeld die een methodologie voorstelt die ons kan helpen voldoen aan de normen van toekomstige omgevingen.

WAT IS ER NOG MEER TE DOEN?