Trek de stoute schoenen aan

Honderden jaren schoengeschiedenis komt aan bod in deze semipermanente expositie waarin de relatie tussen mens en zijn schoeisel verklaard wordt aan de hand van plaats, tijd, rituelen, functie en identiteit.

DATUM:

20 april 2024 - 15 september 2024

OVER: Trek de stoute schoenen aan

Als stoere kerel altijd al pumps uit willen proberen? Of een stuk groter willen lijken dankzij funky plateauzolen uit de jaren zeventig? Dat kan vanaf 20 april in het Schoenenkwartier in Waalwijk. In de tentoonstelling ‘Trek de stoute schoenen aan’ stap je rechtstreeks uit je comfort zone in schoenen, laarzen of sloffen die je al heel lang wilde uitproberen, maar nooit durfde te doen . Zo word je zelf onderdeel van de tentoonstelling want op de catwalk laat je zien wie je bent… of zou willen zijn. Als je durft natuurlijk.

Het Schoenenkwartier is een museum, schoenenlab en kenniscentrum ineen, en daarmee hét epicentrum van de schoen in Nederland. Een onderwerp waar iedereen – jong en oud, snob en slons – verstand van heeft. Of op zijn minst een mening. Dat gegeven wordt in de tentoonstelling ‘Trek de stoute schoenen aan’ tot in het extreme opgerekt. Welke schoenen passen bij jou? Of vinden anderen bij jou horen? En hoe voelt dat voor jou? Knellen ze alleen fysiek of ook mentaal? Want ook al passen de schoenen qua maat, een schoenlepel voor de geest wordt niet meegeleverd.

Een selectie van ruim dertig exclusieve schoenen staat op je te wachten. Niet zozeer om bewonderd te worden – hoewel dat natuurlijk wel mag – maar juist ook om uit te proberen. En uiteraard mag je met de schoenen paraderen over een bijzondere catwalk, zodat je andere bezoekers of je volgers op de socials kunt laten zien wie je bent of zou kunnen zijn.

Om jou de stoute schoenen aan te laten trekken, vervaardigde het Schoenenlab van het Schoenenkwartier meerdere replica’s van historische of moderne schoenen. Ook ontwerpen van gerenommeerde designers als Fred de la Bretoniere en  zitten ertussen. Uit de dubbele collectie werd bovendien een aantal stevige stappers geselecteerd. Van Finse laars met krulpunt tot rijgbottine uit de jaren dertig en van fluffy boots tot de excentrieke dubbele schoenen van Mae West, je mag ze allemaal aantrekken. Als ze bij je passen natuurlijk.

‘Trek de stoute schoenen aan’ is veel meer dan een tentoonstelling. Het is een bevestiging of juist een confrontatie met jezelf. Een mentale en fysieke glij- dan wel hindernisbaan die met hulp van tweedejaars studenten van de Reinwardt Academie Museologie voor jou werd uitgezet.

De feestelijke opening van deze familietentoonstelling vindt plaats op 20 april. Er kan de hele dag gedanst worden rondom de DJ booth Rollerscate en er zijn diverse optredens. Dans je mee?

Om 15:00 uur schenkt ontwerper Tevin Blancheville een bijzonder paar schoenen van zijn hand aan het Schoenenkwartier. De stadsdichteres van Waalwijk, Romy van Dongen, omlijst dit bijzondere moment met het voordragen van een speciaal voor deze gelegenheid  geschreven gedicht .

Ontdek in het Schoenenkwartier de wereld van jouw schoenen zodat jij voortaan steviger staat.

WAT IS ER NOG MEER TE DOEN?

WIE JARIG IS TRAKTEERT!

Geef jouw voeten extra comfort en sta stevig(er) met passende inlegzolen

Wij zijn benieuwd
naar je foto