Neo-vernacular Footwear

Gebakken zolen & gemixt materiaal. Van 8 t/m 30 april is ontwerper Julien Chaintreau met zijn project ‘Neo-Vernacular Footwear’ te zien in het Bodehuisje. Door middel van vier werkstations wordt een alternatief getoond op de bestaande productieketen van de mocassin maakwijze.  Julien zal persoonlijk een aantal dagen aanwezig zijn om zijn technieken te delen met bezoekers.

DATUM:

8 april 2023 - 30 april 2023

OVER: Neo-vernacular Footwear

In de ontwrichte wereldmarkt van vandaag, bevolkt door een overvloed aan hightech sneakers, benadrukt Julien Chaintreau de verantwoordelijkheid die iedereen deelt bij de aankoop van een nieuw paar schoenen. Door middel van een nomadische schoenmakerij die toe-eigening aanmoedigt, leert het NVFT-platform (‘Neo-Vernacular Footwear Technology’) hoe mocassins zelf kunnen worden gemaakt. 

Klassiek keukengerei wordt gemanipuleerd om bepaalde onderdelen te maken, schoen uppers worden met de hand in elkaar genaaid. Zonder enige afstand tussen maker en drager keren de ‘Moc-toe’ en zijn productielijn terug naar de lokale principes van het leren mocassin silhouet, afkomstig uit Noord-Amerika. Zelfs zonder de noodzaak van voorafgaande ambachtelijke vaardigheden, maken simpele gereedschappen het voor individuen mogelijk om fysiek opnieuw deel te nemen aan de fabricage van hun eigen schoenen.

WAT IS ER NOG MEER TE DOEN?